Στο 30,8% η πραγματική ανεργία για το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Στο 30,8% η πραγματική ανεργία για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 λέει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Ετοιμάζεται κόψιμο στα προνόμια των συνδικαλιστών;

Στοιχεία «σοκ» για την ανεργία παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), που κάνει λόγο για μακροχρόνια ανέργους που ξεπερνούν τα 800.000 άτομα και πραγματικό ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο απ’ το 23,4% (για τον Αύγουστο) που υπολόγιζε η ΕΛΣΤΑΤ.

Επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επιχειρεί να κάνει μια διαφορετική εκτίμηση για τα στατιστικά δεδομένα της ανεργίας.

Με σημείο αναφοράς τριμηνιαίες έρευνες το Ινστιτούτο εκτιμά πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας έφτασε στο 30,8%. Είναι οριακά χαμηλότερο απ’ αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2015, που η ανεργία σημείωνε το ποσοστό του 31,7%.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 1.126.455 ανέργους, 3.228.437 μη ενεργό πληθυσμό και 3.687.465 απασχολούμενων, στο σύνολο του πληθυσμού.

Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας – σύμφωνα με την Eurostat – ορίζεται ως το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού που παραμένουν άνεργοι 12 ή και περισσότερους μήνες. Όσον αφορά τον συνολικό ενεργό πληθυσμό, αυτός υπολογίζεται τόσο από τους απασχολούμενος όσο και τους ανέργους.

Η ανεργία, αν και ταλανίζει την Ελλάδα διαχρονικά, γιγαντώθηκε μετά το 2010 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας.

Advertisements

Related Posts

Οι άντρες ζουν λιγότερο
Οι άντρες ζουν λιγότερο
Πόσα ξοδεύουν για έρευνα και ανάπτυξη οι επιχειρήσεις
Πόσα ξοδεύουν για έρευνα και ανάπτυξη οι επιχειρήσεις;
Τι δεν πρέπει να κάνουμε στον υπολογιστή της δουλειάς
Τι δεν πρέπει να κάνουμε στον υπολογιστή της δουλειάς;
Εργασιακός παράδεισος η Φινλανδία
Εργασιακός παράδεισος η Φινλανδία;
Αρέσει σε %d bloggers: