Οι αλχημείες του νέου ασφαλιστικού

Οι αλχημείες του νέου ασφαλιστικού

Οι αλχημείες του νέου ασφαλιστικού: Μέσω… εφορίας θα καλυφτεί (;) η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών

Πίσω από το επιχείρημα της φορολογικής ελάφρυνσης των περίπου 1.300 ευρώ που προκύπτει από τη μείωση του εισαγωγικού φόρου από το 22% στο 9% -για χαμηλά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ- καλύπτεται η νέα επιβάρυνση που θα έχει περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο σύστημα εισφορών που παρουσίασε -μέσω τηλεοπτικής εκπομπής!- ο υπουργός Εργασίας. Επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση της κατώτατης εισφοράς εισόδου των ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της «πιλοτικής» δίκης του ΣτΕ, η οποία επιχειρείται να θέσει ανάχωμα στις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Από την παρουσίαση προκύπτουν τα εξής:

  • Θεσπίζεται νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποσυνδεδεμένο από εισόδημα και έτη προϋπηρεσίας. Στη θέση των παλαιών ασφαλιστικών κλάσεων δημιουργούνται 7 νέα επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής. Η κατώτερη εισφορά για υγεία και σύνταξη διαμορφώνεται στα 210 ευρώ (έναντι 175 που είναι σήμερα) και η ανώτερη στα 566 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, όσοι καταβάλουν την κατώτατη εισφορά, μετά 30 χρόνια εργασίας και με βάση το ισχύον ποσοστό αναπλήρωσης, θα εξασφαλίσουν κύρια σύνταξη ύψους 588,35.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσχωρούν σε παραπάνω επίπεδα εισφορών όταν το επιθυμούν, ανάλογα με την εισφοροδοτική τους δυνατότητα. Θα μπορούν να επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλουν για το επόμενο έτος. Για όλους τους νεοεισερχόμενους και έως τα πρώτα 5 έτη θεσπίζεται εισφορά 126 ευρώ τον μήνα.

Η κριτική που ασκείται στο νέο σύστημα δίνει έμφαση στην επιβάρυνση των νέων και χαμηλού εισοδήματος ασφαλισμένων, έναντι αυτών που έχουν υψηλότερο εισόδημα.

  • Οι εισφορές υγείας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ξεκινούν από 55 ευρώ και παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ τον μήνα, από το δεύτερο επίπεδο και μετά. Το υπουργείο εκτιμά ότι η διατήρηση των εισφορών υγείας σε σταθερό επίπεδο δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερη σύνταξη. Ωστόσο, εδώ διατυπώνεται η κριτική η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό που καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους -7,10%, ήτοι 6,45% σε είδος και 0,65% παροχές σε χρήμα-, παρατηρεί πρόθεση αναδιανομής από τη μισθωτή εργασία στους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Οι εισφορές θα εξακολουθούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με ένα ποσοστό το οποίο κατά 50% θα προκύπτει από το ΑΕΠ και κατά 50% από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
  • Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει μικρότερη μείωση στο ποσό της σύνταξης για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Με την ψήφιση του νόμου η μείωση της σύνταξης θα είναι 30%, από 60% που είναι σήμερα.

Αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Τι σχολιάζει ο Bloomberg για τους αντιπάλους του;
Τι σχολιάζει ο Bloomberg για τους αντιπάλους του;
Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης;
Πότε μπαίνει το επίδομα θέρμανσης;
Ο Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο
Ο Μεγάλος Πόλεμος – Μακεδονικό Μέτωπο
Αρέσει σε %d bloggers: