Με sms και ένα sorry απέλυσαν 300 άτομα

Με sms και ένα sorry απέλυσαν 300 άτομα

Με sms και ένα sorry απέλυσαν 300 άτομα: Εργασιακό χάος θα αφήσει όπως φαίνεται πίσω της η πανδημία του κορονοιού, πρώτο θύμα η αεροπορική αγορά

Εργασιακό χάος θα αφήσει όπως φαίνεται πίσω της η πανδημία του κορονοιού με πρώτο θύμα τον εργασιακό κόσμο των αεροδρομίων, ο οποίος μετράει ήδη τις πρώτες εκατοντάδες απολύσεις, ενώ συγκαταλέγεται στους κλάδους που έσπευσαν να εφαρμόσουν τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας για διάστημα έξι μηνών.

Ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης (handling) του αεροδρομίου της Αθήνας με την Swissport να ενημερώνει τους εργαζομένους της ότι χάνουν τη δουλειά τους ακόμα και με γραπτά μηνύματα ή με μία τηλεφωνική κλήση αποδίδοντας την πρωτοφανή μέθοδο στον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων και την έλλειψη χρόνου.

Άλλωστε τόσο οι αναστολές των συμβάσεων όσο και η εκ περιτροπής εργασία προβλέπονται στις πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την προστασία των επιχειρήσεων. «Ζητώ συγγνώμη για το άκομψο του μηνύματος. Όμως είστε πάρα πολλοί και δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας. Θα ενημερωθείτε από τον …(όνομα) για την τελευταία ημέρα εργασίας» καταλήγει το μήνυμα που έλαβαν πολλοί από τους υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που πλέον περνούν στην ανεργία σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας.

«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια»

«Η επόμενη μέρα δε θα είναι η ίδια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του μηνύματος προσθέτοντας πως «η δική μας εταιρία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Με το ίδιο μήνυμα ενημερώνονται και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, τουλάχιστον οι μισοί: «Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης Υπολογίστε περίπου στο 50%. Θα έχετε περισσότερες πληροφορίες σύντομα. Όλα αυτά μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Δεν προβλέπεται επίδομα 800 ευρώ

Η απόλυση δεν ήταν το μοναδικό χαστούκι γι΄ αυτήν τη μερίδα εργαζομένων, καθώς ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 ευρώ και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι: «Κυνηγάμε αυτό το δικαίωμα με δικηγόρο καθώς φαίνεται ότι οι συμβασιούχοι εξαιρούνται και έχει σημασία αν μιλάμε για λήξη ή αναστολή της σύμβασης εργασίας. Έτσι κι αλλιώς στην εταιρία υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά καθεστώτα, άλλοι έχουν δίμηνες συμβάσεις, άλλοι εξάμηνες, άλλοι είναι τετράωρης απασχόλησης, άλλοι εξάωρης, κλπ».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Goldair, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν στις 17 Μαρτίου ότι «λόγω σημαντικού περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και διαβούλευσης με το Σύλλογο Προσωπικού Επίγειας Εξυπηρέτησης Goldair, αποφασίστηκε η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των εργαζομένων από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».

Ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε «η Τετάρτη 18η Μαρτίου 2020 και θα διαρκέσει αρχικά έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020». Καταλήγοντας στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρία θα επανεξετάσει την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής απασχόλησης και την λήψη των κατάλληλων αναγκαίων μέτρων «με σκοπό κατά το δυνατόν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Η απάντηση της Swissport

Για δραματική μείωση των πτήσεων, σε ποσοστό 97% – όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρίας – γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρίες, τις εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με τον αεροπορικό κλάδο επιχειρήσεις, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Swissport, η οποία δεσμεύεται ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα επαναπρόσληψης αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πηγές της εταιρίας μάλιστα σημειώνουν ότι ακόμα και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις παύθηκαν, δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και για το λόγο αυτό η εταιρία ανέμενε να προηγηθεί η ανακοίνωση των σχετικών μέτρων αρωγής, ενώ με τους περισσότερους υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία.

Η πανδημία του κορονοιού έχει προκαλέσει πραγματικό κραχ στις αεροπορικές επιχειρήσεις με τα στοιχεία του Eurocontrol να κάνουν λόγο για εβδομαδιαία μείωση των πτήσεων κατά 53% στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σε κατακόρυφη πτώση, η οποία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα βρίσκονται και οι καθημερινές πτήσεις, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 72% προχθές, κατά 68,4% στις 23 Μαρτίου, κατά 57,5% στις 22 Μαρτίου και κατά 54,3% στις 21 Μαρτίου.

Ανυπολόγιστη η ζημιά στις αερομεταφορές

Με πληροφορίες από Έθνος

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Γυμναστική στο μπαλκόνι
Γυμναστική στο μπαλκόνι
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
5 τροφές που κατατροπώνουν το λίπος
5 τροφές που κατατροπώνουν το λίπος
Το τονωτικό ποτό που καταπολεμά τις ιώσεις
Το τονωτικό ποτό που καταπολεμά τις ιώσεις
Αρέσει σε %d bloggers: