Με SMS η δήλωση της υπερωρίας από 1η Ιουλίου

Με SMS η δήλωση της υπερωρίας από 1η Ιουλίου: Με SMS θα γίνεται από την 1η Ιουλίου η υποχρεωτική εκ των προτέρων δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης ή της υπερεργασίας

Έως τις 31/8/2018 θα ισχύσει μεταβαταβατική περίοδος, κατά την οποία θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και με τον παλιό τρόπο, δηλαδή μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο.

Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες, από 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή του εντύπου Ε4 της τροποποίησης ωραρίου (πίνακας προσωπικού), μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Προϋπόθεση είναι ο εργοδότης να έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στο σύστημα «Εργάνη».

Στην υπουργική απόφαση που προβλέπονται όλα τα παραπάνω, αναφέρεται πως «τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να δηλώνουν, μέσω κινητού τηλεφώνου στο ΕΡΓΑΝΗ, την ώρα έναρξης του ελέγχου. Η σχετική δήλωση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και είναι εμφανής στον εργοδότη».

Η ίδια απόφαση επιχειρεί να αποτρέψει τις δηλώσεις προσλήψεων της τελευταίας στιγμής από τους επιτήδειους εργοδότες που προχωρούν σε… μαζικές προσλήψεις μόλις εμφανίζεται το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΣΕΠΕ. Το φαινόμενο είναι σύνηθες σε επιχειρήσεις εστίασης ή σε κέντρα διασκέδασης.

Στην απόφαση περιγράφεται εξάλλου και η διαδικασία για την ηλεκτρονική αναγγελία της παραίτησης εργαζόμενου, μόνο εφόσον ο ίδιος έχει συνυπογράψει, ή ενημερωθεί με εξώδικο.

Η θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης θεραπεύει φαινόμενα στρέβλωσης που είχαν παρατηρηθεί, με εργοδότες να προβαίνουν σε αναληθείς αναγγελίες παραίτησης.

Η ΥΑ ορίζει τον τρόπο υποβολής του εντύπου στην «Εργάνη» υπογεγραμμένου και από τον εργαζόμενο είτε της εξώδικης δήλωσης του εργοδότη και της έκθεσης επίδοσής της στον εργαζόμενο από δικαστικό επιμελητή.

Το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Το ωράριο εργασίας που σε κάνει ευτυχισμένο

Related Posts

Τι επιδόματα μοιράζει το ΥΠΟΙΚ
Τι επιδόματα μοιράζει το ΥΠΟΙΚ;
Ο ΣΕΒ φουρνίζει πίτσα για τους χαμηλόμισθους
Ο ΣΕΒ φουρνίζει πίτσα για τους χαμηλόμισθους
Η απόφαση του ΣτΕ φέρνει νέο ασφαλιστικό
Η απόφαση του ΣτΕ φέρνει νέο ασφαλιστικό
Αλλάζουν όλα στις εισφορές των επαγγελματιών
Αλλάζουν όλα στις εισφορές των επαγγελματιών
Αρέσει σε %d bloggers: