Από την εργασία στην απασχόληση

Από την εργασία στην απασχόληση

Από την εργασία στην απασχόληση: Τα στατιστικά στοιχεία φανερώνουν την ζοφερή κατάσταση στην σύγχρονη αγορά εργασίας στην Ελλάδα

Δεν είναι μάλλον καθόλου τυχαίο που πλέον όταν αναφερόμαστε σε εργασιακά θέματα δεν μιλάμε για εργασία αλλά για απασχόληση, δεν μιλάμε πλέον για εργαζόμενους αλλά για… απασχολούμενους! Και αυτό ισχύει τόσο για το αντικείμενο και ωράριο της “εργασίας”, όσο και για την αμοιβή της. Και ο όρος εργασιακός μεσαίωνας ίσως και να είναι λίγος για να περιγράψει την πραγματικά ζοφερή κατάσταση που επικρατεί εκεί έξω. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αφόρητη και εξοργιστική όταν περιγράφεται από τους διάφορους “επιστήμονες” με όρους όπως mini jobs και άλλους φαντεζί τίτλους καθώς επίσης και το υποκριτικό ενδιαφέρον όσων μιλούν για παραγωγικότητα που δεν μπορεί να υπάρχει αν οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί και οι συνθήκες εργασίας δεν μοιάζουν με συνθήκες… γαλέρας!!!

Ας δούμε όμως τι λένε τα νούμερα και τα διάφορα σχετικά στατιστικά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν οι εργαζόμενοι άγγιζαν περίπου τα 230 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Από αυτούς οι 2 στους 10, δηλαδή τα 46 εκατομμύρια εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Από αυτά τα 46 εκατομμύρια το 18% δηλώνει ότι θα ήθελε να εργάζεται για περισσότερες ώρες. Στην Ελλάδα από την άλλη… οι 7 στους 10 που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα ήθελαν να εργάζονται με πλήρες ωράριο!!!

Ο παρακάτω πίνακας από την Eurostat είναι σοκαριστικός!!!

Η έρευνα της Eurostat για την «υποαπασχόληση» δηλαδή το ποσοστό όσων απασχολούνται μερικώς και θα ήθελαν να εργάζονται για περισσότερες ώρες– οι λόγοι προφανείς- είναι πραγματικά συγκλονιστική. Στο σύνολο της ΕΕ το ποσοστό των υποαπασχολούμενων επί του συνόλου των απασχολούμενων διαμορφώνεται στο 4% και σε απόλυτους αριθμούς μιλάμε για περίπου 8 εκατομμύρια που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες, αλλά δεν βρίσκουν θέση εργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, με ποσοστό 70%, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 253.000 εργαζόμενους και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Κύπρος με 52%, η Ισπανία με 45% και η Πορτογαλία με 37%. Όπως είναι προφανές, όσο μεγαλύτερο είναι το σχετικό ποσοστό, τόσο αντικατοπτρίζει τη δομή και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπου για παράδειγμα στις χώρες του Βορρά η μερική απασχόληση όχι μόνο διαμορφώνεται σε υψηλά ποσοστά αλλά φαίνεται ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή, αν λάβει κανείς υπόψιν τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά υποαπασχόλησης. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα το ποσοστό των μερικώς απασχολούμενων, που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες, είναι κάτω από 10%!!!

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο σύνολο των απασχολούμενων, εκείνοι που δηλώνουν υποαπασχολούμενοι στην Ελλάδα φτάνουν στο 6,4%, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στην 3η θέση, πίσω από την Ελβετία και την Ισπανία.

Από τα ιστορικά δεδομένα της Eurostat φαίνεται προφανώς η καταλυτική επίδραση της κρίσης, καθώς το 2009 το σχετικό ποσοστό των υποαπασχολούμενων ήταν μόλις 2,6%. Στην κορύφωση του, το 2016, αυτό το ποσοστό έφτασε στο 7,3%, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι η μείωση της ανεργίας έγινε ως επί το πλείστον με θέσεις «υποχρεωτικής» μερικής απασχόλησης, αν λάβει κανείς υπόψιν το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θέλουν αλλά δεν βρίσκουν να εργαστούν πλήρως ή έστω για περισσότερες ώρες.

Υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης
(% απασχολούμενων)

2009201020112012201320142015201620172018
2,6%3,1%3,9%5,1%6,1%6,8%6,8%7,3%6,9%6,4%

Ενδεικτικά είναι και τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι επί συνόλου 362 χιλιάδων μερικώς απασχολούμενων, εξαρχής οι 253 χιλιάδες δηλώνουν ότι δεν βρήκαν θέση πλήρους απασχόλησης, ενώ υποαπασχολούμενοι βρίσκονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες όσων εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Και σαν να μην έφταναν φαίνεται όλα τα παραπάνω έρχεται τώρα και ο οδοστρωτήρας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να σαρώσει ότι είχε απομείνει όρθιο τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας. Αν κρίνουμε βέβαια και από τα καθόλου ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων μηνών που φαίνεται να υπάρχει μια ανάσχεση στην πορεία μείωσης των ποσοστών της ανεργίας και κυρίως στα ποσοστά δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Υπάρχουν απώλεια θέσεων εργασίας και μάλιστα με ρυθμούς αρνητικούς που είχαμε να δούμε πάνω από 4 χρόνια, τους οποίους όμως βλέπαμε την περίοδο εκείνη που η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε φτάσει τα ποσοστά ανεργίας στα υψηλότερα νούμερα της κρίσης, κάπου κοντά στο 27%.

Και τώρα ενώ θα έπρεπε να δίνονται από την κυβέρνηση κίνητρα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Και πως μπορούν να έρθουν θέσεις πλήρους απασχόλησης;

Με μια λέξη… επενδύσεις!!!

Ένας τομέας που μάλλον η άριστη Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά… εμ αν κρίνουμε και από το ποιος είναι αρμόδιος για αυτό το task καλύτερα μάλλον να αρχίσουμε τις προσευχές γιατί μάλλον θα χρειαστούν για το αβέβαιο μέλλον που φαίνεται να έρχεται ξανά μπροστά μας… κυρίως από άποψη πραγματικής οικονομίας, στην τσέπη μας δηλαδή. Διότι στα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά φαίνεται πως η καλή δουλειά της προηγούμενης κυβέρνησης με την “ρύθμιση” του χρέους και το τεράστιο μαξιλάρι των 37 δις κρατάνε ακόμα. Μέχρι πότε όμως με αυτή την τρέχουσα διαχείριση στον αυτόματο πιλότο και τις συνεχείς γκάφες σε όλα τα επίπεδα; Καλές οι διακοπές αλλά κάποτε τελειώνουν, το ίδιο και τα λεφτά…

Μείωση της απασχόλησης για 4ο σερί μήνα

Advertisements

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
5 τροφές που κατατροπώνουν το λίπος
5 τροφές που κατατροπώνουν το λίπος
Το τονωτικό ποτό που καταπολεμά τις ιώσεις
Το τονωτικό ποτό που καταπολεμά τις ιώσεις
Ο φόβος των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού
Ο φόβος των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού
Αρέσει σε %d bloggers: