Να συνδεθούν φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα

Να συνδεθεί το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα ζητούν τα επιμελητήρια με παράλληλη θέσπιση σημαντικών φορολογικών κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων για αγορές αγαθών και υπηρεσιών

Να συνδεθεί το φορολογικό με το ασφαλιστικό σύστημα ζητούν τα επιμελητήρια, ενώ ως άμεσα εφαρμοστέο μέτρο προτείνει τη θέσπιση σημαντικών φορολογικών κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων για αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου.

Όπως επεσήμανε, με το μέτρο αυτό οι καταναλωτές θα είχαν κίνητρο να ζητούν πάντοτε αποδείξεις, γεγονός που θα έκανε τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και κατά συνέπεια να καταβάλλουν και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε πως είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διορθωτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα και η σύγχυση που προκαλείται, τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε εταιρίες, επιδεινώνουν την κατάσταση.

“Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι ασάφειες και οι εξοντωτικές επιβαρύνσεις που αυτός δημιουργεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες, δικαίως έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ωστόσο, με το νέο τρόπο υπολογισμού, ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερες εισφορές” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ

Κατά τον κ. Μίχαλο, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα σύστημα που θα διασφαλίζει μία εθνική σύνταξη, ενισχυμένο με έναν υποχρεωτικό πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με κίνητρα για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης.

“Το ζητούμενο – είπε ο κ. Μίχαλος – είναι ότι για μία ακόμη φορά το ασφαλιστικό αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά, ενώ θα έπρεπε να συμπεριληφθεί μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα συμπεριελάμβανε και μεταρρυθμίσεις στη φορολογία. Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα και αποσπασματικά, αποσυνδεδεμένο από ένα σύγχρονο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, για να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή με το σύστημα που τώρα εφαρμόζεται, θα πρέπει ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις να εμφανίζουν κέρδη στις επιχειρήσεις τους. Και αυτό αφορά το φορολογικό μας σύστημα και όχι το ασφαλιστικό. Με το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα, όχι μόνο δεν καταπολεμάται η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, αλλά αντίθετα ενισχύεται, αφού ο καθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών είναι ευθέως συνδεδεμένος με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Και αυτό συμβαίνει ενώ κατά γενική ομολογία η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή δεν έχουν καταπολεμηθεί στη χώρα μας”.

Related Posts

Δυσεύρετα τα φοιτητικά σπίτια
Δυσεύρετα τα φοιτητικά σπίτια
Ακριβότερα και άφαντα τα φοιτητικά σπίτια
Ακριβότερα και άφαντα τα φοιτητικά σπίτια
Στο τραπέζι η μείωση του αφορολόγητου
Στο τραπέζι η μείωση του αφορολόγητου
7 συμβουλές για το φοιτητικό σπίτι
7 συμβουλές για το φοιτητικό σπίτι
Αρέσει σε %d bloggers: