100% παραβατικότητα στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στοιχεία σοκ μετά από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης

Εντυπωσιακά στοιχεία έφεραν στο φως οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το επονομαζόμενο ως «μικρό ΣΔΟΕ» σε δεκαπέντε πρατήρια υγρών καυσίμων και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος των ελέγχων ήταν η αναζήτηση ενδεχόμενων φορολογικών παραβάσεων.

Σε όλους τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκαν παραπάνω από μία παραβάσεις. Συνηθέστερη όλων, η μη έκδοση αποδείξεων κατά την ώρα της παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ καταγράφηκε και περιστατικό πωλητή, το πρατήριο του οποίου λειτουργούσε με διαπιστωμένη βλάβη στην αντλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται δημοσίευμα του euro2day, μεταξύ των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν περιλαμβάνονται:

  • μη τήρηση βιβλίων,
  • άρνηση παρουσίασης των βιβλίων στους ελεγκτές,
  • μη τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων πωλήσεων,
  • μη υποβολή διαφόρων δηλώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η μη υποβολή δήλωσης μεταφοράς έδρας (η δραστηριότητα δηλαδή γινόταν σε διαφορετική διεύθυνση από αυτή που είχε στη διάθεσή της η Δ.Ο.Υ),
  • διακίνηση καυσίμων χωρίς νόμιμα παραστατικά,
  • μη καταχώριση αποδείξεων λιανικής στο σύστημα Ήφαιστος,
  • μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων,
  • μη εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών,
  • μη απόδοση τελών χαρτοσήμου
  • και βέβαια μη απόδοση ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Μπορεί ο αριθμός των ελέγχων να μην ήταν μεγάλος, αλλά το δείγμα επιλέχθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής). Ενδεχομένως εάν οι έλεγχοι ήταν τυχαίοι, το ποσοστό παραβατικότητας να ήταν μικρότερο.

Στις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αρμόδιες πηγές αναφέρουν την περίπτωση πρατηριούχου ο οποίος ενώ είχε κληθεί δύο φορές να παρουσιάσει τα βιβλία του στις ελεγκτικές αρχές, δεν το έπραξε ποτέ, μέχρι που ο έλεγχος πήγε στο πρατήριό του, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που πιάστηκαν στα πράσα, την ώρα της παράδοσης καυσίμων.

Στην Αράχωβα, στις αρχές Γενάρη, εντοπίστηκε βυτιοφόρο το οποίο διακινούσε 1.500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης χωρίς κανένα παραστατικό, ενώ στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, σφραγίστηκε για 48 ώρες (όπως και το αντίστοιχο πρατήριο της Αράχωβας) εταιρεία μεταπώλησης πετρελαίου θέρμανσης η οποία παρέδιδε 1.000 λίτρα πετρελαίου έναντι 950 ευρώ, επίσης χωρίς κανένα παραστατικό.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα ακολουθήσει τακτικός έλεγχος ενώ ήδη οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με μέσο πρόστιμο 13.000 ευρώ έκαστος.

Related Posts

Πως να αλλάξετε ηλεκτρικό ρεύμα
Πως να αλλάξετε ηλεκτρικό ρεύμα;
Τεράστια μισθολογική διαφορά ανδρών – γυναικών
Τεράστια μισθολογική διαφορά ανδρών – γυναικών
Μεγάλες αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μεγάλες αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ποιοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης;
Αρέσει σε %d bloggers: