Τα 6 προϊόντα που θα προστατεύονται στην Κίνα

Τα 6 προϊόντα που θα προστατεύονται στην Κίνα

Τα 6 προϊόντα που θα προστατεύονται στην Κίνα: Ποια είναι τα έξι ελληνικά προϊόντα που θα προστατεύονται στην αχανή αγορά της Κίνας;

Άκρως θετική χαρακτηρίζουν παραγωγικοί φορείς της Ελλάδας την εμπορική συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

Αυτή, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρώπη από τις απομιμήσεις και το σφετερισμό, όπως σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Συμφωνία, η οποία προβλέπεται να φέρει εμπορικά οφέλη και στις δυο πλευρές, καθώς και να δημιουργήσει ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητα στους καταναλωτές.

Αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, σειρά έχει ο νομικός έλεγχος, ενώ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με τη συμφωνία να προβλέπεται να ξεκινήσει να ισχύει πριν από το τέλος του 2020.

Τα 6 προϊόντα που θα προστατεύονται στην Κίνα

Σπουδαία ήταν τα νέα για ελληνικά εμβληματικά προϊόντα, καθώς έξι από αυτά κατάφεραν να συμπεριληφθούν σε αυτή τη λίστα. Πρόκειται για τη φέτα, το ούζο, τις ελιές Καλαμών, τα κρασιά από τη Σάμο, τη μαστίχα Χίου και το ελαιόλαδο από τη Σητεία.

Προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα στην Κίνα – Ευνοϊκή συγκυρία για εξαγωγές

Η ελληνικότητα της φέτας διασφαλίζεται πλέον και στην κινεζική αγορά, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα. Στην ίδια λίστα βρίσκονται το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμών, η Μαστίχα Χίου και το ελαιόλαδο Σητείας.

Ικανοποιητική η συμφωνία ΕΕ – Κίνας, θα βοηθήσει τις εξαγωγές λένε οι παραγωγοί

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την εξέλιξη και ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, που εκπροσωπεί το ελαιόλαδο Σητείας. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «αυτή η ένταξη βοηθάει τις εξαγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας και συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων, ενώ δίνει και επιπλέον αξία στους παραγωγούς».

12,8 δισ. ευρώ οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην Κίνα

Για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, η αγορά της Κίνας αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό, καθώς το δωδεκάμηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 12,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ασιατική χώρα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροαδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 9% της αξίας τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι η συνεχώς αυξανόμενη μεσαία τάξη της Κίνας, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα εμβληματικά, υψηλής ποιότητας και γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που κάνει την ασιατική αγορά να παρουσιάζεται ως μια με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Ανοίγει ο δρόμος για εξαγωγές – μαμούθ ελληνικών προϊόντων στην Ασία

Όταν οι Κινέζοι πίνουν πλέον ούζο, αυτό θα είναι ελληνικό. Το φημισμένο προϊόν μας, μαζί με τη φέτα και τη μαστίχα Χίου εντάσσονται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας για την προστασία αγροτικών προϊόντων. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για εξαγωγές – μαμούθ στην Ασία.

Τα ελληνικά προϊόντα που προστατεύονται

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Advertisements

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Απίστευτη καταγγελία για την Cosmote
Απίστευτη καταγγελία για την Cosmote
Εκατομμύρια για επικοινωνιακή πολιτική και όχι για την υγεία
Εκατομμύρια για επικοινωνιακή πολιτική και όχι για την υγεία
Μόλις στο 3.5% του ΑΕΠ τα μέτρα της ΝΔ
Μόλις στο 3.5% του ΑΕΠ τα μέτρα της ΝΔ
Αρέσει σε %d bloggers: