Πλύσιμο αυτοκινήτου και γρατζουνιές… τέλος;

Έξυπνη επίστρωση «σβήνει» βρομιά, δαχτυλιές και φθορές

Μια έξυπνη επίστρωση με ιδιότητες αυτό-επιδιόρθωσης σε περίπτωση επιφανειακής φθοράς ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πολυτεχνείου του Αιντχόφεν (TU/e), στην Ολλανδία.

self-cleaning-carsΌπως περιγράφουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials» η νέα επίστρωση θα μπορούσε να έχει ανεξάντλητες εφαρμογές, από τις επιφάνειες διαφόρων αντικειμένων και ηλεκτρονικών συσκευών, μέχρι τις επιφάνειες οχημάτων και αεροσκαφών.

Οι «λειτουργικές» επιστρώσεις, όπως ονομάζονται, δεν είναι καινούργιες. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετές, οι οποίες χάρη στην μοριακή νανοδομή τους διαθέτουν από υδροφοβικές έως αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

«Ζωντανή» επίστρωση

Οι Ολλανδοί ερευνητές από το τμήμα Χημικής Μηχανικής και Χημείας, κατάφεραν ωστόσο να αναπτύξουν μια επίστρωση, η οποία μεταξύ άλλων, διαθέτει και δυνατότητες «αυτοΐασης» σε περίπτωση φθοράς. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα υλικό το οποίο μέσω των πολλαπλών στρώσεων εφαρμογής του, μπορεί να «παρακολουθεί» διαρκώς την κατάσταση των μοριακών νανοδομών του.

car-will-not-need-washing-in-future

Για παράδειγμα, η γρατζουνιά στη βαφή ενός «άτρωτου» αυτοκινήτου που θα φέρει την εν λόγω επίστρωση θα εντοπίζεται αυτομάτως από τα «επιβλέποντα» κατώτερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια θα επαναπροσανατολίζονται «μετακομίζοντας» προς τα έξω. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το άμεσο γέμισμα της γρατζουνιάς και… ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

Έρχονται οι «Άτρωτες» επιφάνειες

Οι εφαρμογές της «ζωντανής» θωράκισης είναι πολλές. Κατά τους ειδικούς, θα μπορούσαν να ξεκινούν από αυτοκαθαριζόμενα οχήματα (όπως αυτοκίνητα και αεροσκάφη) στα οποία οι μικροφθορές θα αποτελούν παρελθόν και να καταλήγουν σε συσκευές καθημερινής χρήσης, (όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες) που θα αντιστέκονται στις δαχτυλιές και τη βρομιά.

auto-car-washing-self

Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες στοχεύουν στην τελειοποίηση της ανακάλυψης τους σε συνεργασία με ερευνητές από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αν όλα πάνε καλά, τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις τους το τελικό και προσιτό από πλευράς τιμής προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε έξι με οκτώ χρόνια από σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials»

Advertisements

Related Posts

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τηλεεργασίας
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τηλεεργασίας;
Πότε θα καταρρεύσει το internet;
Πότε θα καταρρεύσει το ίντερνετ;
Και αν το internet σταματήσει για μια μέρα
Και αν το internet σταματήσει για μια μέρα;
Το internet μας απομακρύνει από θρησκείες
Το internet μας απομακρύνει από θρησκείες
Αρέσει σε %d bloggers: