Τα αυτοκίνητα στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο

Τα αυτοκίνητα στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο ήταν μια εικόνα live μουσείου της αυτοκίνησης

Τα αυτοκίνητα στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο ήταν και παραμένουν μέχρι σήμερα αναμφίβολα μια τουριστική ατραξιόν, καθώς οι δρόμοι της Αβάνας αλλά και των άλλων πόλεων της χώρας ήταν στα μάτια του επισκέπτη σαν ένα κινούμενο αυτοκινητικό μουσείο.

Με εκπροσώπους κυρίως αμερικάνικα μοντέλα της δεκαετίας του ’50, καθώς και κάποια παλιά σοβιετικά από την εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν υπαρκτές.

Αμερικάνικα βέβαια σε ότι αφορά την αρχική τους μορφή, γιατί μόλις άνοιγες το καπό μπορούσες να βρεις από κάτω ότι μπορούσες να φανταστείς από πλευράς κινητήρων, κιβώτιων και λοιπών μηχανικών μερών, μιας και συνδυασμοί του τύπου ανοιχτή Cadillac του ’50 με κινητήρα από κινέζικο φορτηγό και κιβώτιο από ιαπωνικό σπορ μοντέλο ήταν μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση.

Και προφανώς σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ο ιδιαίτερος ρόλος των μηχανικών αυτοκινήτου, οι οποίοι ασκούσαν το επάγγελμα τους στο έπακρο, αξιοποιώντας όποιο ανταλλακτικό από οποιοδήποτε μοντέλο έπεφτε στα χέρια τους!!!

Σε ολόκληρη τη χώρα κυκλοφορούν περίπου 60.000 αμερικανικά μοντέλα της δεκαετίας του ’50, καθώς επίσης και 60.000 μοντέλα σοβιετικής προέλευσης. Υπάρχουν επίσης αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα, κυρίως ασιατικής προέλευσης, που εισάγονταν από το κράτος. Και αυτό το γεγονός βέβαια οφειλόταν στην απομόνωση της χώρας, η οποία πρακτικά διατηρούσε εμπορικές σχέσεις μόνο με την Κίνα και έτσι όσα καινούργια μοντέλα κυκλοφορούσαν στους δρόμους ήταν κινεζικής προέλευσης…

Η μεγάλη αντίθεση στους δρόμους την εποχή του Φιντέλ ήταν τα υπερσύγχρονα μοντέλα των όποιων ξένων αποστολών, με τις ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας, τα οποία και αυτά με την σειρά τους ολοκλήρωναν ένα άκρως σουρεαλιστικό σκηνικό

Η εικόνα του live μουσείου της αυτοκίνησης, που χτίστηκε αναγκαστικά όταν μετά την επανάσταση απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές αυτοκινήτων σε λίγα χρόνια θα πάψει να υπάρχει, καθώς να θυμίσουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η αγορά αυτοκινήτου στην Κούβα απελευθερώθηκε από τον Ραούλ Κάστρο οικοδομώντας τη μετά Φιντέλ εποχή.

Περισσότερες φωτογραφίες δείτε στον σύνδεσμο: Cars of Cuba – Carros de Cuba

Advertisements

Related Posts

Πανικός στις χρηματαγορές λόγω κορωνοϊού
Πανικός στις χρηματαγορές λόγω κορωνοϊού
Ο COVID-19 «χτυπά» τον τουρισμό
Ο COVID-19 «χτυπά» τον τουρισμό
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην οικονομία
Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην οικονομία
Αρέσει σε %d bloggers: