Το λάθος με τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο

Το λάθος με τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο

Το λάθος με τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο: Προσοχή με το air condition στο αυτοκίνητο! Πιο είναι το λάθος που κάνουμε όλοι μας;

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και οι περισσότεροι οδηγοί, αν όχι όλοι, αμέσως μόλις βάλουν μπρος τη μηχανή ενεργοποιούν και το air-condition (A/C). Και όμως κάθε φορά που το κάνουμε αυτό βάζουμε την υγεία μας σε κίνδυνο!!!

Το λάθος με τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο: Προσοχή με το air condition στο αυτοκίνητο! Πιο είναι το λάθος που κάνουμε όλοι μας;

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αφήνουμε το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο στον ήλιο, πάντα κλείνουμε τα παράθυρα. Αλλά ακόμα και όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο στην σκιά, μπορεί να συσσωρευτούν μέσα σε αυτό 400-800 mg βενζολίου.

Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000-4.000 mg, επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Όταν μπαίνετε σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλειστά τα παράθυρα, εισπνέετε το βενζόλιο, μη γνωρίζοντας ότι η τοξίνη αυτή επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι και τον ιστό των οστών. Επιπλέον, παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια για τον οργανισμό μας να την εξαλείψει.

Τα αυτοκίνητα αναγράφουν στα εγχειρίδια χρήσης τους, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου για λίγο πριν από την ενεργοποίηση του A/C, αλλά δεν εξηγούν γιατί, εκτός από το ότι “είναι καλό για την απόδοσή του”.

Οι γυναίκες είναι καλύτεροι οδηγοί

Αρχικά, θα πρέπει να ξέρουμε ότι το κλιματιστικό μας δεν παράγει “ψύξη” αλλά απομακρύνει το ποσό της θερμότητας από το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, οπότε το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην παρκάρουμε σε θέσεις που το όχημα μας θα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, γιατί η θερμοκρασία στο εσωτερικό μπορεί να είναι και διπλάσια αυτής του εξωτερικού χώρου… βέβαια και που να παρκάρουμε θα μου πείτε τώρα.

Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι πριν αρχίσει να “ψύχει” τον αέρα, το κλιματιστικό αποβάλλει όλο τον ζεστό αέρα έξω, και μαζί με αυτό, το βενζόλιο που έχει συσσωρευτεί.

Ως εκ τούτου, όταν κάθεστε στο αυτοκίνητό σας, ακόμα και αν δεν παρατηρήσετε κάποια μυρωδιά “καμένου πλαστικού”, ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το A/C.

Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι πέρα από το βενζόλιο υπάρχει και ο κίνδυνος του θερμικού σοκ, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα άτομα, δηλαδή τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους όπου ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού τους δεν προσαρμόζεται γρήγοραη διαδικασία μετάβασης από το ζεστό στο κρύο και αντίστροφα θα πρέπει να κρατήσει μεγαλύτερο χρόνο.

Οπότε καλό είναι αυτό το… “κόλπο” με τα ανοικτά παράθυρα να μην το εφαρμόζουμε μόνο όταν ξεκινούμε το αυτοκίνητο και ανοίγουμε το κλιματιστικό ή air condition, αλλά και λίγο πριν φθάσουμε στον προορισμό μας

Tips για οικονομία βενζίνης στις διακοπές

Advertisements

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας
Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας
Πάμε για έμμεσο πόλεμο με Τουρκία;
Πάμε για έμμεσο πόλεμο με Τουρκία;
Θα την ψήφιζε αλλά θα είναι στις ΗΠΑ
Θα την ψήφιζε αλλά θα είναι στις ΗΠΑ
Αρέσει σε %d bloggers: