Τέλος στις γρατζουνιές και στο πλύσιμο

Τέλος στις γρατζουνιές και στο πλύσιμο;

Τέλος στις γρατζουνιές και στο πλύσιμο; Έξυπνη επίστρωση «σβήνει» βρομιά, δαχτυλιές και φθορές στο αυτοκίνητο…

Μια έξυπνη επίστρωση με ιδιότητες αυτό-επιδιόρθωσης σε περίπτωση επιφανειακής φθοράς ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πολυτεχνείου του Αιντχόφεν (TU/e), στην Ολλανδία.

Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials» η νέα επίστρωση θα μπορούσε να έχει ανεξάντλητες εφαρμογές, από τις επιφάνειες διαφόρων αντικειμένων και ηλεκτρονικών συσκευών, μέχρι τις επιφάνειες οχημάτων και αεροσκαφών.

Οι «λειτουργικές» επιστρώσεις, όπως ονομάζονται, δεν είναι καινούργιες. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετές, οι οποίες χάρη στην μοριακή νανοδομή τους διαθέτουν από υδροφοβικές έως αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

«Ζωντανή» επίστρωση

Οι Ολλανδοί ερευνητές από το τμήμα Χημικής Μηχανικής και Χημείας, κατάφεραν ωστόσο να αναπτύξουν μια επίστρωση, η οποία μεταξύ άλλων, διαθέτει και δυνατότητες «αυτοΐασης» σε περίπτωση φθοράς. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα υλικό το οποίο μέσω των πολλαπλών στρώσεων εφαρμογής του, μπορεί να «παρακολουθεί» διαρκώς την κατάσταση των μοριακών νανοδομών του.

Για παράδειγμα, η γρατζουνιά στη βαφή ενός «άτρωτου» αυτοκινήτου που θα φέρει την εν λόγω επίστρωση θα εντοπίζεται αυτομάτως από τα «επιβλέποντα» κατώτερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια θα επαναπροσανατολίζονται «μετακομίζοντας» προς τα έξω. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το άμεσο γέμισμα της γρατζουνιάς και… ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!

Έρχονται οι «Άτρωτες» επιφάνειες

Οι εφαρμογές της «ζωντανής» θωράκισης είναι πολλές. Κατά τους ειδικούς, θα μπορούσαν να ξεκινούν από αυτοκαθαριζόμενα οχήματα (όπως αυτοκίνητα και αεροσκάφη) στα οποία οι μικροφθορές θα αποτελούν παρελθόν και να καταλήγουν σε συσκευές καθημερινής χρήσης, (όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες) που θα αντιστέκονται στις δαχτυλιές και τη βρομιά.

Τέλος στις γρατζουνιές και στο πλύσιμο; Έξυπνη επίστρωση «σβήνει» βρομιά, δαχτυλιές και φθορές στο αυτοκίνητο…

Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες στοχεύουν στην τελειοποίηση της ανακάλυψης τους σε συνεργασία με ερευνητές από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αν όλα πάνε καλά, τότε σύμφωνα με εκτιμήσεις τους το τελικό και προσιτό από πλευράς τιμής προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε έξι με οκτώ χρόνια από σήμερα.

Συνηθισμένα λάθη στο πλύσιμο αυτοκινήτου

Με πληροφορίες από «Advanced Materials»

Advertisements

Related Posts

Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ
Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ;
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Πως μπορεί να μας βλάψει το GPS του κινητού
Πως μπορεί να μας βλάψει το GPS του κινητού;
Πόσοι είναι οι επιστήμονες στην ΕΕ
Πόσοι είναι οι επιστήμονες στην ΕΕ;
Αρέσει σε %d bloggers: