Ο δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης

Ο δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης

Ο δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης: Για να φτάσεις εσύ και οι συνεπιβάτες σου στον προορισμό σας, με ασφάλεια δείτε τον… δεκάλογο της ασφαλούς οδήγησης

Την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με τελικό στόχο το 2020 τα τροχαία ατυχήματα να μειωθούν κατά 50%. Το πρόγραμμα, εκτός από την ενημέρωση των πολιτών για το πώς θα μάθουν να οδηγούν με ασφάλειαπεριλαμβάνει και οδηγίες προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ενδεικτικά, την υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων που θα κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος στην Ευρώπη είναι ήδη θετικά, αφού σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων έχει μειωθεί δραστικά, με ακόμη πιο ενθαρρυντικά τα στοιχεία που αφορούν σε τροχαία δυστυχήματα.

Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, μετά από χρόνια διαφημίσεων και εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, οι οδηγοί φαίνεται να έχουν βελτιωθεί. Εκεί, εμφανίζεται και το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ατυχήματα που έχει καταγραφεί από το 2008 με βάση τα στοιχεία του NHTSA.

Δυστυχώς, παρά την πρόοδο, ο αριθμός των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αρκετά εντυπωσιακός. Το 2008 υπήρξαν περί τα 6.000.000 τροχαία ατυχήματα και περισσότεροι από 37.000 θάνατοι. Ως αποτέλεσμα, τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα από 3 έως και 34 ετών.

Μπορεί οι βελτιώσεις στην τεχνολογία να συμβάλλουν μελλοντικά στη μείωση των παραπάνω αριθμών, αλλά η ουσία παραμένει ίδια… τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους.

Ο καλύτερος δε τρόπος, για να μειωθεί ο κίνδυνος εμπλοκής σε ατύχημα, είναι η ασφαλής οδήγηση. Είτε, λοιπόν, μαθαίνεις τώρα να οδηγείς, είτε είσαι εδώ και δεκαετίες πίσω από το τιμόνι, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να αναθεωρήσεις και να θυμηθείς μερικούς βασικούς κανόνες για την ασφαλή οδήγηση.

Για να φτάσεις εσύ και οι συνεπιβάτες σου στον προορισμό σας, με ασφάλεια:

  1. Μην οδηγείς ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ. Με την κατανάλωση αλκοόλ, τα αντανακλαστικά σου περιορίζονται επικίνδυνα!
  2. Μην τρέχεις και μην παραβιάζεις τα όρια ταχύτητας. Όσο παράλογα και αν σου φαίνονται, υπάρχουν για κάποιο λόγο.
  3. Να προσέχεις τους άλλους οδηγούς. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάνουν απρόβλεπτες κινήσεις.
  4. Να διατηρείς μια καλή απόσταση από το προπορευόμενο αμάξι. Διαφορετικά, αν επιβραδύνει απότομα, θα αποφύγεις πολύ δύσκολα το ατύχημα.
  5. Να προσέχεις ιδιαίτερα όταν οδηγείς με κακοκαιρία. Η βροχή, το χιόνι ή ακόμα και ο αέρας επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
  6. Οι ζώνες ασφαλείας σώζουν ζωές! Φορέστε τις. Το ίδιο ισχύει για το κράνος στους δικυκλιστές.
  7. Μην οδηγείς κουρασμένος/η. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι!
  8. Μην ασχολείσαι με κάτι άλλο πέραν της οδήγησης. Κοινώς μην αφαιρείσαι όταν οδηγείς και μη μιλάς στο κινητό.
  9. Να ελέγχεις συχνά το αυτοκίνητό σου. Βλέπε τακτικά τον αέρα στα λάστιχα, τα λάδια και το νερό στο ψυγείο.
  10. Ακολούθησε ευλαβικά όλα τα παραπάνω. Η ζωή σου είναι μοναδική και ανεκτίμητη!

Το βασικό αίτιο στα τροχαία δυστυχήματα

Advertisements

Related Posts

Tips στην διακόσμηση του σπιτιού σας
Tips στην διακόσμηση του σπιτιού σας
Θραύση κάνει η διαδικτυακή απάτη στην Ελλάδα
Θραύση κάνει η διαδικτυακή απάτη στην Ελλάδα
Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Η «λευκή βίβλος» της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη
Η «λευκή βίβλος» της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη
Αρέσει σε %d bloggers: