Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα

Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα

Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα: Ρώμη και Βαρκελώνη απαγορεύουν την κυκλοφορία στα ντιζελοκίνητα οχήματα!!!

Ένας νέος νόμος με τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ντεζολίνητα οχήματα εκδόθηκε από την δήμαρχο της Ρώμης Virginia Raggi.

Μετά τον περιορισμό της κίνησης με την δημιουργία δακτυλίου (Zona Traffico Limitato) περνά σε απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα Euro 6 diesel (θεωρούνται τα τελευταίας γενιάς μεταχειρισμένα οχήματα). Ένα απαραίτητο μέτρο, σύμφωνα με το Καπιτώλιο, αλλά το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδώσει άμεσα στην ποιότητα του αέρα. Οι περισσότεροι οδηγοί στην Ρώμη θεωρούν πως το μέτρο μόνο δυσκολίες θα φέρει και δεν θα βοηθήσει την κίνηση στο κέντρο (η ζώνη ZTL ή πράσινη ζώνη αφορά το κέντρο της πρωτεύουσας).

Αιτία για αυτήν την απόφαση ήταν τα «Υψηλά επίπεδα ρύπανσης» σύμφωνα με την Virginia Raggi και για τον λόγο αυτό η απαγόρευση είναι άμεση (από την 14η Ιανουαρίου του 2020). Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 07:30 έως τις 10:30 και από 16: 30 έως 20:30. Το μέτρο προβλέπει επίσης από τις 07.30 έως τις 20.30 τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην ZTL της Πράσινης Ζώνης της Ρώμης για μοτοποδήλατα και μηχανοκίνητα οχήματα Euro 0 και Euro 1 και βενζινοκίνητα οχήματα Euro 2.

«Υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα» εξηγεί υπεύθυνος από το Καπιτώλιο και προσθέτει, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται και με τις κεντρικές θερμάνσεις των κτιρίων. Μάλιστα προτείνει τα συστήματα θέρμανσης να ρυθμίζονται έτσι ώστε η θερμοκρασία του αέρα στα δωμάτια να μην υπερβαίνει τους 18 ή 17 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου. Τις επόμενες ημέρες θα διευκρινιστεί εάν το μέτρο αυτό θα δώσει καρπούς. Πάντως σύμφωνα με έρευνες όλα τα προηγούμενα πειράματα, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Μπλόκο στα ντιζελοκίνητα οχήματα και στην Βαρκελώνη

Το 2020 ξεκινά για την πόλη της Βαρκελώνης, με στόχο την δραστική μείωση των ρύπων, έπειτα από επιπλήξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρίσιμη κατάσταση της ατμόσφαιρας. Έτσι οι ιθύνοντες της πόλης έλαβαν την σημαντική απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων παλαιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Βενζινοκίνητα οχήματα προ του 2000 και πετρελαιοκίνητα οχήματα προ του 2006 απαγορεύεται να κυκλοφορούν μεταξύ 7 πμ και 8 μμ στους περισσότερους οδικούς άξονες της πόλης.

Δεν αποκλείεται, τόνισε ο δήμαρχος Ada Colou, να επιβληθεί επίσης καθημερινό τέλος εισόδου (congestion charge), όπως ήδη συμβαίνει στο Λονδίνο, στο Μιλάνο αλλά και στη Στοκχόλμη.

Οι πόλεις αυτές αποτελούν παραδείγματα διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ως προς τις πόλεις της χώρας μας. Υπενθυμίζεται, ότι στα αστικά κέντρα της χώρας μας εισέρχονται καθημερινά ανεμπόδιστα, έστω ως μονά ή ζυγά, οχήματα κάθε ηλικίας και τεχνολογίας.

Απαγόρευση πετρελαιοκίνητων μετά το 2020

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Στα άδυτα του Ινστιτούτου Παστέρ
Στα άδυτα του Ινστιτούτου Παστέρ
Ο COVID-19 «χτυπά» τον τουρισμό
Ο COVID-19 «χτυπά» τον τουρισμό
Πλήγμα στον τουρισμό και αερομεταφορές λόγω COVID-19
Πλήγμα στον τουρισμό και αερομεταφορές λόγω COVID-19
Αρέσει σε %d bloggers: