Γιατί είναι απαραίτητο το ISOfix

Γιατί είναι απαραίτητο το ISOfix;

Γιατί είναι απαραίτητο το ISOfix; Δείτε μερικές ερωτήσεις – απαντήσεις για τα παιδικά καθισματάκια ISOfix

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις έχει να κάνει με το σύστημα ISOfix και εάν αυτό είναι απαραίτητο ή όχι. Ας δούμε λοιπόν μερικές συχνές απορίες – ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

Τι είναι και τί σημαίνει ISOfix;

Το πρότυπο ISO 13216 καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης παιδικών συστημάτων συγκράτησης στα οχήματα με τη χρήση υποδοχέων ISOfix. Το ISOfix (προέρχεται από το International Standards Organisation FIX) είναι ένα εναλλακτικό σύστημα εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος από αυτό με τη χρήση της ζώνης του αυτοκινήτου. Στην Ευρώπη αναφέρεται στα καθίσματα του group0+ και group1 και υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τι είναι και που βρίσκονται οι υποδοχείς ISOfix;

Οι υποδοχείς ISOfix είναι 2 μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της καμπίνας του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος. Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα υπάρχουν σημάνσεις ή πλαστικοί οδηγοί που καθιστούν τους μεταλλικούς υποδοχείς ευδιάκριτους. Επίσης αρκετά νέα μοντέλα διαθέτουν υποδοχείς ISOfix και στο κάθισμα του συνοδηγού.

Έχουν όλα τα αυτοκίνητα ISOfix;

Από τις αρχές του 2006 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων διαθέτουν στις 2 πίσω θέσεις υποδοχείς ISOfix. Είναι αρκετά πάντως τα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί και πριν το 2006 και διαθέτουν υποδοχείς ISOfix.

Γιατί αναπτύχθηκε το ISOfix;

Τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για ενήλικες. Οι ζώνες ασφαλείας και τα υπόλοιπα συστήματα παθητικής ασφάλειας (αερόσακοι, πλευρικές κουρτίνες κ.ά.) το ίδιο. Ο λόγος που αναπτύχθηκε το ISOfix είναι ότι σύμφωνα με έρευνες σε όλο τον κόσμο, μόλις 3 στους 10 γονείς τοποθετούν και χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα. Πολλές δυσκολίες στο δέσιμο με τη ζώνη είναι το μήκος της, το ύψος του σημείου που ξεκινά, η θέση της υποδοχής κουμπώματος κ.ά. Ειδικοί επιστήμονες ασφάλειας μαζί με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων κατέληξαν στο ISOfix ως ένα φτηνό και εύκολο στη χρήση σύστημα, το οποίο δεν απαιτεί τη χρήση της ζώνης. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό σωστής τοποθέτησης των παιδικών καθισμάτων με ISOfix έχει ανέβει στο 96%!

Τι κάνω εάν δεν έχω ISOfix και θέλω τη μέγιστη ασφάλεια για το παιδί μου;

Ελέγξατε εάν το αυτοκίνητό σας διαθέτει υποδοχείς ISOfix και βρήκατε πως δεν υπάρχουν. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο αντιπρόσωπο του αυτοκινήτου σας και να ρωτήσετε εάν υπάρχει και μπορεί να τοποθετηθεί μια μεταλλική μπάρα με τους μεταλλικούς υποδοχείς ISOfix στο αυτοκίνητό σας. Δεν είναι πάντα εφικτό και το κόστος τοποθέτησης εξαρτάται από το αυτοκίνητο και τον αντιπρόσωπο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε και να ενημερωθείτε. Εάν δεν προκύψει κάτι θετικό μην πτοείστε. Η ασφάλεια σε ένα σωστά τοποθετημένο παιδικό κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου δεν υπολείπεται σημαντικά από ένα κάθισμα τοποθετημένο με ISOfix. Απλά είναι κρίσιμο κάθε φορά που τοποθετείτε το κάθισμα να είστε βέβαιοι ότι το έχετε κάνει σωστά.

Ποια άλλα οφέλη προσφέρει το ISOfix εκτός από τη σωστή τοποθέτηση;

Είναι πιο βολικό. Ειδικά στο βρεφικό group (0/0+, 0-13 κιλά), που το κάθισμα συνήθως λειτουργεί και σαν πορτ μπεμπέ, εάν δεν έχετε βάση ISOfix, θα πρέπει κάθε φορά που το βγάζετε και το ξαναβάζετε στο αυτοκίνητο, να το δένετε ξανά με τη ζώνη. Με τη βάση ISOfix με ένα απλό κλικ έχετε τελειώσει και ξέρετε ότι το έχετε κάνει σωστά, καθότι υπάρχουν πράσινες ενδείξεις που σας το επιβεβαιώνουν και κόκκινες όταν κάτι δεν έχει γίνει σωστά.

Το καλύτερο κάθισμα για το παιδί σας είναι αυτό που ταιριάζει στο βάρος και στο μέγεθός του, έχει τοποθετηθεί σωστά στο αυτοκίνητο σας, και το παιδί έχει δεθεί σωστά σε αυτό. Η ασφάλεια του παιδιού σας στο αυτοκίνητο απαιτεί σωστή ενημέρωση και γνώση.

Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά στο παιδικό κάθισμα;

Βάζετε σωστά το παιδικό κάθισμα;

Related Posts

Τα πάνω κάτω στην φορολογία των Airbnb
Τα πάνω κάτω στην φορολογία των Airbnb
Πως να αλλάξετε ηλεκτρικό ρεύμα
Πως να αλλάξετε ηλεκτρικό ρεύμα;
Ο Χατζηδάκης διώχνει κόσμο από την ΔΕΗ
Ο Χατζηδάκης διώχνει κόσμο από την ΔΕΗ
Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο αφυγραντήρα
Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο αφυγραντήρα;
Αρέσει σε %d bloggers: